Sokszöglet

Utazni készülünk: útikönyv zsebünkben, aztán maradunk. Marasztalódunk.

Forrai világa megannyi szeglet. Fiktív és valós terek, regényhelyszínek, álomszerű és nagyon is megélt útiélmények fonódnak össze. Madártávlatból és moderntávlatból az utazásélmények már az ember és a város kapcsolatáról szólnak. Az eszközök: vonat és vonalzó. Az utazás a mindenkori A-ból a mindenkori B-be: a megismerés absztrakt kalandja.

Akaratunkon kívül születtünk ide, majd elindulunk e véletlen helyről, s közben tudatos utak nyílegyeneseivel, találomszerű sodródások görbületeivel és visszatérések hurkaival térképet rajzol a sorsunk. Életutunk: a családi kör négyszögesítése, az ismert élményeink, emlékeink és olvasmányaink kristályos sokszöglete. Mint a tenyerünk, ismerjük ezt a tájat, de azért mindig jelölünk, magunknak és az utánunk jövőknek. Néha nem várt helyen ismerősnek tetsző térségre bukkanunk, máskor jól ismert lankákon tévedünk el reménytelenül. Néha el akarunk tévedni, de csak magunk vagy az előttünk járók nyomába lépünk.

Forrai Ferenc túrára invitál minket, bejárhatjuk életútja állomásait, térképe mégis – kísérteties módon – saját életünk pontjaihoz vezet. Gyerekkorunk képzelt kalandjai, a felnőtté érés olvasmányélményei és az alkotó ember peregrinációja: az út tanít, mondani akar valamit.

Figyeljünk a turistajelekre, szaglásszunk öreg nyomozókutyaként. Ez a detektívtempó a befogadás egyik formája, a rejtjeleket, üzeneteket kereső tudós élvezetes munkája. A műértő legyen gyakorlott térképolvasó – és turingi kódfejtő egyben. De van mód önfeledt kirándulásra, tisztító zarándoklatra is. Forrai avantgárd atlaszában a szépirodalom alkotja a teret: a múlt mélységes kútjától a hegy csúcsáig. Gutenberg-galaxis útikalauz stopposoknak. A volánnál Kerouac, Kassák vagy Szerb Antal. Megállnak. Felvesznek. Utas és (művészet)világ.

Néha utazás közben sem árt visszatekinteni. Ha Forrai mester visszanéz, korábbi kiállításai megállók egy cseppet sem kötött pályán: 2013-ban a Betűképek tipografikái írógépbe fűzték a valóságot, 2014-ben a Vonal alatt már útjára indította az írott szót, a 2015-ös Formaváros otthont rendezett be neki, a 2016-os Négyszöglet felkutatta a szomszédjainkat is. 2017-ben a Sokszöglet a térkép teljessége egy befejezetlen úthoz.

Képes Gábor – muzeológus – írása a Sokszöglet c. kiállításomról

BABONÁK NAPJA, CSÜTÖRTÖK: AMIKOR A LEGNEHEZEBB
Juhász Ferenc

SZEKSZÁRD, 1915 NYARÁN
Babits Mihály

A kiállítás túraútvonalának bejárásához mellékelt térkép.
Utazás, útkeresés, a kiállítás bejárása térképpel.

Utazók...

HÉTFŐTŐL NYARALUNK
Képes Gábor

A KÉK LIBA
Boris Vian

ÚTON
Jack Kerouac

A kép előterében a vendégkönyvem látható. A vendégkönyv-szerkezetet 2012-ben bemutatott, A vonal alatt c. kiállításomra terveztem. A vendégkönyvet a terveim alapján Káldi Gergő tárgytervező barátom segített megvalósítani. Az évek során folyamatosan finomítottuk, tökéletesítettük. Azóta a sorozataim bemutatásának fontos eleme.

UTAZÁS A KOPONYÁM KÖRÜL
Karinthy Frigyes

A kiállítás túraútvonalának bejárásához mellékelt térkép és útravaló csomag.
Útravaló, úti csomag: térkép, szendvics, tea, alma, csokoládé.

Köszönet

„Édesanyámnak, akinek nagyon tetszett a lóról szóló rész”